آلومینیوم یا آلومینیم (به انگلیسی: Aluminum) یک فلز و عنصری شیمیایی با عدد اتمی ۱۳ و نشان شیمیایی Al می باشد. آلومینیوم فلزی نرم، نقرهای و چکش خوار است. این فلز دارای چگالی تقریبی۲۷۷۰ کیلوگرم بر مترمکعب است که در گروه عناصر بور قرار دارد. این فلز پس از اکسیژن و سیلیکون فراوانترین عنصر و همچنین فراوانترین فلز در پوسته کره زمین می باشد.
شکل دادن آلومینیوم معمولاً در حالت سرد صورت می گیرد. نیرویی که برای تغییر شکل این فلز نیاز است به نسبت فولاد کمتر است.
آلومینیوم خالص به دلیل واکنشپذیری بسیار بالای خود بسیار به ندرت در طبیعت یافت میشود. لذا به همین دلیل به صورت ناخالص در سنگهای معدنی مختلفی وجود دارد. بیشتر آلومینیوم دنیا از سنگ بوکسیت تولید می شود. با اضافه کردن عناصری مانند مس، روی و سیلیسیم به آلومینیوم میتوان به خواص مکانیکی بهینه رسید.
تاریخچه آلومینیوم
تاریخچه آلومینیوم در ارتباط با میزان مصرف آلوم شکل گرفته است. اولین مطلب نوشته شدهٔ راجع به آلوم توسط مورخ یونانی هرودوت، به قرن پنجم قبل از میلاد باز میگردد. مشخص شده است که گذشتگان از آلوم به عنوان یک تثبیتکننده رنگ و دفاع از شهر استفاده میکردند. پس از جنگهای صلیبی، آلوم، به عنوان یک مادهٔ ضروری در صنعت نساجی اروپایی، موضوع تجارت بینالمللی بود؛ که آن را تا اواسط قرن بیستم از غرب دریای مدیترانه وارد اروپا میکردند.
تلاشها برای تولید فلز آلومینیوم به سال۱۷۶۰ میلادی بر می گردد. با این وجود اولین تلاش موفق در سال ۱۸۲۴ میلادی توسط فیزیکدان و شیمیدان دانمارکی هانس کریستین ارستد به انجام رسید. او کلرید آلومینیوم بی آب را با آمالگام پتاسیم واکنش داد، که محصول این واکنش کلوخی از فلز مشابه قلع بود. او نتایج خود را ارائه داد و نمونه ای از این فلز جدید را در سال ۱۸۲۵ میلادی به نمایش گذاشت. در سال ۱۸۲۷ میلادی، فردریش وولر، شیمیدان آلمانی، آزمایشهای ارستد را تکرار کرد اما هیچگونه آلومینیومی را شناسایی نکرد.
(دلیل این ناسازگاری در سال ۱۹۲۱ میلادی کشف شد) او آزمایش مشابهی را در سال ۱۸۲۷ میلادی با مخلوط کردن کلرید آلومینیوم بدون آب با پتاسیم انجام داد و یک پودر آلومینیوم تولید کرد. در سال ۱۸۴۵ میلادی او قادر به تولید قطعات کوچکی از فلز بود و برخی از خواص فیزیکی این فلز را شرح داد. سالها پس از آن، وهلر به عنوان کاشف آلومینیوم شناخته شد. با استفاده از روش وهلر نمیتوان مقدار زیادی از آلومینیوم تولید کرد و فلز آلومینیوم نادر بود؛ بهطوری که هزینه آن بیش از طلا بود.
ویژگی های فلز آلومینیوم
پایین بودن نسبی قیمت و بالا بودن استحکام آلومینیوم و آلیاژهای آن باعث شده است که آلومینیوم در بین فلزات غیر آهنی بیشترین کاربرد را در ساخت قطعات داشته باشد. قطعات آلومینیومی را میتوان به روشهای ریخته گری ماسه ای، ریخته گری تحت فشار، کار سرد (Cold Working) یا کار گرم (Hot Working) و اکستروژن ساخت.
آلیاژهای آلومینیوم دارای قابلیت ماشین کاری، پرس کاری، لحیم کاری نرم، لحیم کاری سخت و جوشکاری است. آلومینیوم خالص در دمای ۶۶۰ درجه سلسیوس ذوب می گردد، که برای تولید قطعات به روش ریخته گری ماسه ای یا ریخته گری با قالبهای فلزی بسیار ایده آل می باشد.
آلومینیوم به صورت ورق، مفتول، تسمه، زر ورق، میل گرد، لوله و پروفیل های ساختمانی و اکسترود شده تولید می گردد. در جوشکاری یا لحیم کاری قطعات آلومینیومی بایستی به نکات خاصی توجه کرد چرا که همه آلیاژهای آلومینیوم قابلیت جوشکاری ندارند.
کاربرد های آلومینیوم
آلومینیوم، یک عنصر فراوان در پوسته زمین می باشد و حدود ۱۸ درصد پوسته زمین را تشکیل می دهد، این فلز در حالت آزاد خود بسیار نادر است و زمانی یک فلز گرانبها و ارزشمندتر از طلا به حساب میآمد؛ بنابراین، به عنوان فلزی صنعتی اخیراً مورد توجه قرار گرفته و در مقیاسهای تجاری تنها بیش از ۱۰۰ سال است که مورد استفاده است. در ابتدا که این فلز کشف شد، جدا کردن آن از سنگها بسیار مشکل بود و چون کل آلومینیوم زمین به صورت ترکیب بود، مشکلترین فلز از نظر تهیه به شمار میآمد.
آلومینیوم خالص
آلومینیوم فراوانترین فلز در جهان است که ۸ درصد از پوسته زمین تشکیل می دهد. تطبیق پذیری آلومینیوم با اکیژن و سایر فلزات موجود در پوسته زمین آن را به پرکابردترین فلز بعد از فولاد تبدیل کرده است. آلومینیوم از ماده معدنی بوکسیت گرفته شده است. بوکسیت از طریق فرایند bayer به اکسید آلومینیوم (آلومینا) تبدیل می شود. سپس آلومینا با استفاده از سلول های الکترولیتی به فلز آلومینیوم تبدیل می شود.
آلومینیوم به صورت فلز خالص در طبیعت یافت نمی شود، اما ترکیبات آن تقریباً در همه سنگ ها، گیاهان و حیوانات به میزان کم یا زیاد وجود دارد.
کاربردهای آلومینیوم خالص
از ویژگی های آلومینیم خالص می توان به نرم بودن، شکل پذیری بالا و مقاومت در برابر خوردگی اشاره کرد. همچنین آلومینیوم خالص از هدایت الکتریکی بالایی برخوردار است. از آلومینیوم خالص به طور گسترده برای کابل های فویل و رسانا استفاده می شود؛ آلومینیوم یکی از سبکترین فلزات است که دارای نسبت معین مقاومت به وزن فولاد است.
آلومینیوم بعد از ترکیب شدن با فلزات مختلف از ویژگی های مفید و سودمندی مانند قدرت، سبک بودن، مقاومت در برابر خوردگی، قابلیت بازیافت و شکل پذیری و کاربردهای دیگر استفاده می شود.
هدایت حرارتی آلومینیوم
رسانایی گرمایی آلومینیوم حدود سه برابر بیشتر از فولاد است که به همین علت؛ آلومینیوم به ماده مهمی برای وسایل خنککننده یا گرمایشی مانند مبدل های حرارتی تبدیل شود. به دلیل خاصیت غیر سمی بودن آلومینیوم از آن به طور گسترده ای در ظروف پخت و پز و لوازم آشپزخانه استفاده می شود.
از اشعه UV تا مادون قرمز، آلومینیوم یک بازتاب دهنده عالی انرژی تابشی است. بازتاب نور قابل مشاهده فلز آلومینیوم در حدود ۸۰٪ است، به این معنا که به طور گسترده ای در وسایل روشنایی استفاده می شود. همین خصوصیات بازتابندگی باعث می شود که آلومینیوم به عنوان ماده ای عایق برای محافظت در برابر اشعه خورشید در تابستان، فلز ایده آلی باشد، در حالی که در زمستان عایق از گرما است.
آلیاژ آلومینیوم چیست؟
“آلیاژ” ترکیبی از عناصر مختلف فلزی است که اغلب برای افزایش مقاومت و دوام مواد مختلف ایجاد می شود. یک آلیاژ آلومینیوم به طور معمول به عنوان فلز اصلی در ترکیب استفاده می شود که اغلب با عناصر دیگر مانند سیلیکون، قلع، منگنز یا حتی مس و منیزم ترکیب می شود. بسته به نوع کاربرد؛ با ترکیب صحیح عناصر، آلومینیوم می تواند مقاومت بسیار بیشتری به دستآورد و در برخی موارد حتی می تواند از فولاد نیز بهتر عمل کند. آلیاژها همان مزایای آلومینیوم خالص را دارند و همچنین نسبتاً مقرون به صرفه هستند زیرا نقطه ذوب کمتری دارند.
آلومینیوم معمولاً از طریق با مس، روی، منیزیم، سیلیکون، منگنز و لیتیوم، آلیاژ می شود. افزودنی های کمی از کروم، تیتانیوم، زیرکونیوم، سرب، بیسموت و نیکل نیز ایجاد می شود.
شمش چیست؟
شمش به قطعات کوچک تقریبا خالص فلزات گفته می شود که در طی فرایند های مختلف، به اشکال متنوعی ریخته گری می شود. طول شمش معمولا کمتر از دو متر است و یک محصول نیم ساخته به شمار می رود که طی یک سری فرایند به قطعات مورد نیاز ما تبدیل می شود.
شمش آلومینیوم ایرالکو قالب کوچک
آلومینیوم از جمله فلزاتی است که به علت خواص و کاربرد زیاد در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. شمش آلومینیوم ایرالکو قالب کوچک از آلومینیوم خالص ساخته شده است که به همین علت برای استفاده مستقیم در صنعت مناسب نیستند بنابراین معمولا قبل از استفاده از شمش ایرالکوی در صنعت، به آن ها آلیاژ افزوده می شود.
بیلت آلومینیوم یکی از پرکاربردترین محصولات نیمه ساخته ریخته گری آلومینیوم است که از آن به طور عمده در صنایع اکستروژن آلومینیوم استفاده می شود. بیلت آلومینیوم به روش ریخته گری پیوسته یا DC تولید می شود. شمش های الومینیوم ایرالکو در شرکت تهران متال مارکت به صورت بیلت ۵۰۰ کیلویی عرضه میگردد که برای راحتی استفاده مصرف کننده ها به صورت قالب های کوچک ریخته میشود.
امروزه در جهان، فلز الومینیوم به دو صورت کلی تولید می شود:
- تولید آلومینیوم اولیه توسط اکسید آلومینیوم یا آلومینا (AL2O3)
- تولید آلومینیوم ثانویه توسط آلومینیوم بازیافتی
کاربرد شمش آلومینیوم
آلومینیوم پرکاربردترین فلز بعد از آهن است که در بسیاری از صنایع از آن استفاده می کنند. پوشش ساخته شده وسایل و لوازم مختلف از آلومینیوم، خاصیت خود را از دست نمی دهند. پوشش لایه ای نازک آلومینیوم از اکسید شدن آلومینیوم محافظت می کند. شمش آلومینیوم در صنایع مختلفی مانند :
- صنایع ساخت و ساز
- صنایع تولید درب و پنجره
- ساخت قطعه های ریخته گری
- و در صنعت خودروسازی
همچنین یکی دیگر از کاربردهای آلومینیوم استفاده از آن در آینه های تلسکوپ های نجومی است، به این ترتیب که آلومینیوم را در خلاء تبخیر کرده که این عمل باعث می شود پوششی به وجود بیاید که نور و گرما را منعکس کند.
قیمت شمش آلومینیوم
یکی از مهم ترین علت های تفاوت در قیمت های شمش آلومینیوم، ضخامت شمش و وزن آن است که متناسب با آن قیمت شمش بیشتر یا کمتر می شود، عامل دیگر در قیمت خرید شمش آلومینیوم این است که هزینه خرید آن، رابطه مستقیمی با قیمت ارز مبادلاتی در بازار جهانی دارد که معمولا در ایران این ارز مبادلاتی، دلار می باشد که عدد ثابتی نیست. نوع آلیاژ استفاده شده در شمش هم در تعیین قیمت شمش ایرالکو آلومینیوم مؤثر است.
چرا آلومینیوم قیمت متنوعی دارد؟
در مورد قیمت آلومینیوم شرایط متفاوت است. به طور کلی اینکه شما بخواهید اقدام به خرید آلومینیوم خالص کنید بسیار متفاوت از آلیاژهای آلومینیومی است. همین مورد سبب تغییر قیمت محصول می شود.
یک نکته جالب که جا دارد در این بخش در مورد آن صحبت کنیم. نرمی این فلز در حالت سرد است. به طور کلی شکل دادن آلومینیوم معمولاً در حالت سرد صورت می گیرد. نیرویی که برای تغییر شکل این فلز نیاز است به نسبت فولاد کمتر است. نرمی این فلز و نوع آلیاژی که در آن استفاده شده است وضعیت خاص خود را دارد. تاثیر سردی روی آلومنیوم سبب می شود که این ماده استحکام بیشتری داشته باشد و سختتر باشد. از سوی دیگر در قطعه نیز تنش تولید می کند. در صورتی که تغییر شکل از ظرفیت مورد نظر بیشتر شود احتمال ترک خورد نیز وجود دارد.
جمعبندی
در سال های اخیر از ورقه های آلومینیوم در ساخت انواع پارتیشن های اداری نیز استفاده می شود و این عنصر وارد دنیای دکوراسیون شده است. امید است که ورقه های آلومینیومی به صورت کاملاً کاربردی مورد استفاده قرار بگیرند و اثر بخشی خاص خود را داشته باشند. در بهترین شرایط این فلز می تواند تنش کار را متعادل سازد. خرید آلومینیوم خالص با قیمت مناسب از فروشگاه تهران متال مارکت برای همه افراد فراهم شده است. شما می توانید پروسه خرید اینترنتی را به خوبی پشت سر بگذارید. از یاد نبرید که این محصول در نوع ناخالص نیز عرضه می شود و شاید کیفیت بالایی نداشته باشد. آلیاژهای این محصول در حالت نیمه سخت و سخت عرضه می شوند. هر یک شرایط خاص خود را دارند. دقت کنید که مشاوره های لازم برای خرید هر فلزی کمک می کند تا خرید به بهترین نحو صورت بگیرد و کاملاً کاربردی به نظر برسد. در سال های اخیر قیمت آلومینیوم تغییر خاصی داشته است این موضوع سبب می شود که خریداران در خرید کمی نگران باشند. خوشبختانه این فلز در بهترین موقعیت قابل استفاده است و ساختار واقعی دارد.
{ویژگی آلومینیوم}+ {خواص آلومینیوم} + {کاربرد آلومینیوم} + {قیمت آلومینیوم} + {خرید آلومینیوم}
درباره تهران متال
شرکت تهران متال مارکت با وجود سال ها فعالیت در زمینه فلزات و تجارب حاصل از آن، به شکل توانمند قادر است نیاز های کلیه مشتریان داخلی و بینالمللی را در بالا ترین استاندارد کاری برآورده نماید و به شکل حرفه ای در پروژه های بلند مدت و کوتاه مدت نیاز مشتریان خود را برطرف سازد.
آلیاژهای آلومینیوم + فلز آلومینیوم + آلومینیوم با استحکام بالا + کاربرد آلومینیوم