سرب جز فلزات پایه و اساسی محسوب می شود، تهران متال مارکت به عنوان یک توزیع کننده پر سابقه در بازار فلزات ایران اقدام به تهیه مطلب در مورد این فلز کرده است، لذا همراه ما باشید.
درباره فلز سرب
سرب یک عنصر نرم و نسبتا سنگین می باشد، این عنصر مقاومت زیادی در برابر خوردگی دارد و از آن که می توان به عنوان قدیمی ترین فلزاتی که توسط بشر مورد استفاده قرار می گرفته است نام برد، این عنصر فلزی از نگاه فراوانی در پوسته زمین کمتر از مس و روی و سی و یکمین عنصر فراوان در پوسته زمین است. عدد اتمی فلز سرب ۸۲ می باشد، این فلز به رنگ خاکستری کدر و فلزی با خاصیت سمی بوده و دارای خاصیت چکش خواری و سنگین ترین عنصر پایدار است. از جمله خواص بسیار مهم سرب که منشا کاربردهای خاص گردیده، مقاومت آن در برابر اسید سولفوریک می باشد.
به همین علت است که در کاربردهایی که نیاز به واکنش در حضور اسید سولفوریک می باشد از سرب به عنوان لایه محافظ استفاده می گردد. سرب در برابر اسید کلریدریک مقاومت کمتری داشته و در برابر اسید نیتریک (اسید اکسیدان) مقاوم نیست.
تاریخچه فلز سرب
فلز سرب را می توان یکی از اولین فلزاتی که توسط انسان از ۳۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح استفاده می شده نام برد. قدیمی ترین قطعه یافت شده سربی در موزه ای در انگلستان می باشد که قدمت آن مربوط به ۳۸۰۰ سال پیش از میلاد است. روش استخراج سرب که مربوط به دوره های قبل تر از این تاریخ هستند هنوز مشخص نشده است.
با این حال اگرچه بقایایی از کوره های ابتدایی در زمان باستان کشف شده، که در آن مواد و سنگ های دارای سرب را حرارت داده و این کار همراه با چوب و ذغال انجام میشده تا عنصر مورد نظر استخراج گردد. با این وجود طبق نظر باستان شناسان، پر سابقه ترین اقوامی که فلز سرب را مورد استفاده قرار داده اند مصری ها بوده اند که این فلز را برای لعاب ظروف بکار برده و از کانی های نقره دار آن، نقره استخراج می کردند.
پس مصری ها، رومیان و بالاخره ایرانیان، چینی ها، هندوها، روس ها و اعراب از جمله اقوامی بودند که در دوران باستان فلز سرب را کشف کردند و از آن استفاده می کردند. وجود آثار سرب و ابزار بجا مانده از آن دوران نشانگر کاربرد قابل توجه این فلز است.
فلز سرب در ایران
در ایران باستان، فلز سرب در انتهای هزاره سوم قبل از میلاد مسیح کشف شد و چون ذوب کربنات های سرب آسان می باشد بهره برداری از معادن کربنات سرب بیشتر مورد توجه قرار گرفته بوده است. در قرن های قبل از ورود اسلام به ایران سرب به عنوان ملات در کارهای ساختمانی، سد سازی و پل سازی و نیز برای ساختن رنگ، نقاشی و مواد دارویی بکار می گرفته است.
بعد از ورود اسلام به ایران، استفاده از معادن سرب به دلیل بدست آوردن نقره بوده، با این حال حتی در برخی از کتب این معادن را معادن نقره نامیده اند. تا قبل از جنگ جهانی دوم، مصرف سرب در ایران ناچیز بوده و از معادن سرب بهره برداری چندانی به عمل نمی آمده است، در حالی که پس از جنگ جهانی دوم، این قبیل معادن اهمیت یافته و از سرب به عنوان یک محصول صادراتی و ارز آور استفاده شده است.
منابع اصلی سرب
در طبیعت دو عنصر سرب و روی، اغلب با یکدیگر همراه هستند و در منابع علمی این دو عنصر را به عنوان خواهر هم دیگر یاد می کنند. بالغ بر ۷۰% سرب معدنی از کانههای مخلوط سرب و روی که به طور معمول مقادیر عنصر روی آنها بیشتر از فلز سرب می باشد، تولید می گردد. نزدیک به ۲۰% از تولید سرب مربوط به کانههای مخلوطی می باشد که مقدار عنصر سرب در آنها از روی بیشتر است و ۱۰% بقیه تولید سرب در رابطه با کانی های مسدار می باشد.
تاکنون ۱۳۰ نوع کانه سرب کشف شده است که در میان آنها سولفور سرب (گالن PbS) مهمترین و اقتصادیترین کانه می باشد و ۹۰% از تولید فلز سرب از این کانه می باشد. کانه دیگر مهم فلز سرب سروزیت یا کربنات سرب (PbCO3) می باشد. سرب در طبیعت به صورت سولفید، سولفات، کربنات و نمک های سرب یافت می گردد.
کاربردهای سرب
فلز سرب دارای کاربرد های متفاوتی می باشد که می توان این کاربرد ها را در دو دسته فیزیکی و شیمیایی تقسیم کرد. مهم ترین کاربرد های سرب به شرح ذیل است:
۱- صنعت برق (غلاف پوشش کابل)
۲- یاتاقان سازی
۳- لحیم کاری
۴- باطری سازی
۵- صنعت چاپ
۶- آبکاری (آند حل نشونده)
۷- صنعت رنگ
۸- لعاب کاری
۹- تولید مخازن نگهداری اسید سولفوریک
۱۰- ریخته گری
۱۱- نفت و پتروشیمی
عرضه سرب در تهران متال مارکت
شرکت تهران متال مارکت اقدام به عرضه و فروش سرب رادیولوژی و سرب خالص می کند و به عنوان یک تامین کننده فلزات اساسی و با وجود سال ها تجربه همکاری با شرکت های بزرگ داخلی و خارجی می تواند نیاز مشتریان خود را به بهترین نحو بر طرف کند.
جهت استعلام قیمت می توانید به بخش استعلام قیمت فلزات اساسیمراجعه کرده و از طریق روش های متفاوت قیمت ها را استعلام کنید.
ثبت ديدگاه